Källor

Olivier ClementFick Olivier Cléments bok Källor – Den kristna spirualitetens ursprung i present. Det är en sammanställning av många tidiga texter skrivna av munkar, kyrkofäder och mystiker. Den tar mig med på en resa, eller kanske flera resor. Dels en resa genom historiska texter från apostolisk tid till 600-talet, dels en resa i mig själv och mina reflektioner kring dessa och dels resa till ett persongalleri där han presenterar dem som varit tongivande i den tidiga Kyrkans inre liv.

Boken ger en fin överblick för den som inte tidigare läst eller studerat den tidiga Kyrkan och dess personligheter och teoligi. Men Clément, som är en ortodox teolog, är även fin läsning för den som vill reflektera lite djupare eller kanske bara läsa de ofta mycket poetiska texterna han sammanställer.

Källor - den kristna spiritualitetens ursprungFlera av mina favorit kyrkofäder finns med och är flitigt citerade, som Ambrosius av Milano, Gregorius av Nazianzos och Evagiros av Pontos. Boken innehåller så många fina texter att det nästan är omöjligt att välja ut nåt enskilt och skriva här för att ge ett smakprov på den rika kost den ger, men tvingas jag välja blir det nog en underbar text om den berusande kärleken till Gud av Gregorius av Nyssa:

“Därpå säger själen: ‘För mig in i vinsalen, under kärlekens fana’ (HögaV 2:4). Dess törst har blivit så stark att vinet som Visheten blandade inte längre räcker till (Ords 9.2). En fylld bägare tömd i dess mun tycks inte nog för att släcka törsten. Den begär att bli buren till vinkällaren för att sätta munnen till själva fatet av berusande vin. Den vill se druvorna krossade i vinpressen och vinstocken som gav klasarna och ägaren till den sanna vinodlingen som har frambringat den.”