Tänk på mig

Cross iconNu börjar påskveckan. Korsets vecka. Veckan då vi kan fundera på vad vår frihet kostade. Och på priset som blev betalt.

Har tagit hjälp av de 14 “stationerna” som många katoliker använder sig av för att ha en korsvägsandakt innan påsken. Upptäckt att det är ett sätt som passar för mig för att närma mig denna historiens medelpunkt.

Korset.

Den station som talade mest till mig i år var mötet mellan Jesus och “den gode tjuven”. Orden som de växlar med varandra. Och han sade: “Jesus, tänk på mig, när du kommer till ditt rike.” Jesus svarade: “Amen säger jag dig: I dag skall du vara med mig i paradiset.”

Det enda tjuven hade att komma med var en vädjan, en bön. Samtidigt är han den enda som “står upp” för Jesus, till och med lärjungarna hade ju svikit och förnekat. Hans bedjande ord skär som en kniv genom allt det hånande som Jesus fått stå ut med.

Jesus är avklädd all sin mänskliga värdighet men ändå talar han till Jesus med respekt och värme. Han verkligen ser vem som hänger på korset bredvid honom. Jesus ser också honom. Och ger honom löftet. Hur otroligt det än verkar så hör de ihop, “Du skall vara med mig”, i döden och efter döden.

Jesus tog den hand som tjuven sträckte ut. Och höll kvar den. I evigheten.