1:a Advent 2005

AdventSammanhang: En första Adventsgudstjänst jag höll som en del av en Gudstjänst som Söndagsskolan höll i.

Idag är det ju första Advent och ordet Advent betyder ankomst. Någon eller något skall komma.

Ni vet när man går och väntar på att någon skall komma så kan det ju kännas så där riktigt pirrigt i magen. Man undrar hur det skall bli, hur den som kommer skall vara.

Som när man väntar på jultomten till exempel. Då tänker man kanske ”Undrar vad han har i säcken till mig i år…” Det kan ju kännas riktigt pirrigt i magen.

Nu innan jul har vi 4 söndagar när vi kan tänka på en speciell persons ankomst. Och det kan ju också kännas lite pirrigt i magen. Jesus, Frälsaren skall komma.

Ja, Jesus skall komma till oss, och det känns helt underbart att vi skall få möta Jesus, han som gjort så mycket gott för oss och gett oss så många fina gåvor. Han skall komma och vara hos oss.

Och Gud vill verkligen vara tillsammans med oss, han vill till och med bo tillsammans med oss. Inte som en kompis som man leker med en stund och sen går hem till sig, utan som en pappa som hela tiden bor tillsammans med oss.

När vi läser i bibeln om Gud, så kan vi läsa att Han har kommit för att bo hos oss flera gånger.

Första gången Gud bodde hos människorna var när han flyttade in i ett tält och ett tempel hos Israels folk i gamla testamentet. Han kom för att vara Israels kung och befria sitt folk ur Egyptens slaveri. Gud nöjde sig inte med att vara Israels kung i himmelen långt borta. Han ville vara nära sitt folk, han ville bo tillsammans med dem. Så Gud sa till Israel, ”Gör ett tält åt mig så att jag kan bo hos er”. Och Gud flyttade in i tältet och regerade över världen genom sina präster och profeter och sitt folk Israel.

Andra gången Gud bodde hos människorna var när han lät sig födas i ett stall i Betlehem. Den gången kom han för att vara kung och besegra syndens makt över människorna. Han levde och dog för att sprida sitt rike, så att människorna skulle kunna bli fria från synden. Jesus regerade över världen genom att vara världens ljus och krossa syndens makt över människorna.

Tredje gången Gud bodde hos människorna var när han flyttade in i ditt hjärta. När du bestämde dig för att tro på Gud och ångra det stygga du gjort så flyttade den heliga Anden in i ditt hjärta. Din kropp blev ett Guds tempel och du blev en helig präst åt Gud. Gud regerar genom dig, hans rike sprids genom dina gärningar och ord. Gud valde ditt hjärta som ett tempel åt sig och han vill regera genom dig.

Där är vi nu.

Gud regerar genom dig, hans rike sprids genom dina gärningar, kunskapen om honom, tron på honom ges till människorna genom dina ord.

Vilket förtroende pappa Gud har för oss. Och precis som herdepojken spred Guds rike genom att möta behoven hos de människor han mötte på sin väg mot stallet, så skall vi sprida Guds rike till människorna. Gud vill regera genom oss, han vill sprida sitt rike genom oss, han vill att vi skall göra mot människorna som han själv skulle ha gjort, han vill att vi skall leva det liv han levde när han gick på jorden.

Fjärde advent då? Det är ju ett ljus kvar! Ja det är det. Det är ett ljus kvar. Och det ljuset väntar vi ännu på att få tända.

Fjärde gången skall inte Gud komma för att bo hos oss, utan fjärde gången skall Gud komma och hämta oss så att vi kan bo hos honom på en ny himmel och en ny jord. Fjärde gången skall vi alltid, för evigt, bo med honom. Han skall vara vår evige Fader och vi skall alltid vara hans barn.

Men ännu lever vi i hans tredje ankomst. Hans ande bor i oss och verkar genom oss. Han har ett syfte med just dig. Det finns en del av hans rike som bara du kan sprida, ett sätt som Gud bara kan regera över genom dig.

Gud älskar oss, han vill vara oss nära. Alltid. Så nu när det är Advent, låt oss se tillbaka på de gånger han tidigare kommit till oss, låt oss leva i det att han bor i våra hjärtan nu, och låt oss se fram mot hans fjärde ankomst.

Vi i söndagsskolan önskar er alla en fantastisk fortsatt första advent. Gud välsigne er alla.