Törst

Cross of taizePå vägen till jobbet idag hörde jag en sång jag aldrig hört förut. Det var Taizé kommuniteten som sjöng sången “De noche iremos” vars text lyder: “I natten söker vi efter källan med levande vatten. Det är endast vår törst som visar oss vägen.” (min egen opoetiska översättning).

Jag stannade upp vi denna formulering och började reflektera över den. Hur vår själ längtar efter Källan. Hur vi törstar efter Honom. Hunger är ett för klent ord. Mat går att avstå från en längre tid, men inte vatten. Man börjar törsta. Törsta efter Honom.

Genast flög mina tankar iväg till människor som gått före, som banat väg. Människor som lämnat allfarvägarna och gett sig ut på trons stigar. Människor som drevs av sin törst. Sin törst efter Honom.

Trons stigar är bara svagt markerade av de törstande som tidigare passerat där. Dessa stigar leder inte till destinationer som “Häftigare”, “Större” och “Coolare” utan snarare till sällan besökta platser som “Innerligare”, “Djupare” och “Starkare”. Platser där det finns källor. Platser där man kan släcka sin törst.

Mina fotsteg börjar sakta driva ut mot kanterna av den väl upptrampade och dammiga frikyrkovägen. Jag vill känna grönt gräs under mina fötter, jag behöver öppna en grind och kliva in på ängen. Låta törsten visa vägen. Låta törsten visa mig till Han som är vägen, sanningen och livet.

Hur skulle vi på mänskligt sätt, med mänskliga bilder förklara det himmelska? Alla våra försök kapar och hugger, gör det runda fyrkantigt och det fyrkantiga runt. Det måste upplevas. Det måste sökas, och vi hittar det sällan bland vägens damm utan oftare på de gröna ängarna som vår Herde vill föra oss på bete. Föra oss till källan med levande vatten. Till det himmelska. För att släcka vår törst.

Min bön idag är denna:
Herre gör oss törstiga. Väck i oss den törst som får oss att i natten söka efter källan med levande vatten. Låt oss få finna och dricka djupt ur den källan. Levandegör oss. Möt oss där vid källan som Abba, vår Fader. Möt oss som El-Shaddai, den Allsmäktige. Möt oss som Jahve Rapha, Herren vår läkare.

Herre, vi törstar. Efter Dig.