Alla är någon annan – också

st_paisiosEtt av mina favorit helgon, St. Paisios av Athos (1924-1994), kategoriserar människor på följande sätt:

Jag vet av erfarenhet att människor i det här livet är indelade i två kategorier. En tredje kategori existerar inte. Människor tillhör antingen den ena eller den andra. Den första liknar flugan. Det viktigaste kännetecknet för flugan är att den lockas av smuts. Om en fluga till exempel flyger in i en trädgård full av blommor med ljuvliga dofter, så kommer den att ignorera dem och den kommer att flyga och sätta sig på toppen av något smuts som finns på marken. Den kommer att börja rota runt i smutsen och den känner sig bekväm med dålig lukt. Om flugan kunde tala, och du frågade den om den kunde visa dig en ros i trädgården skulle den svara: “Jag vet inte ens hur en ros ser ut. Jag vet bara var man kan hitta sopor, toaletter och smuts.” Det finns vissa människor som liknar flugan. Personer som hör till denna kategori har lärt sig att tänka negativt, och alltid leta efter de dåliga sakerna i livet, och de ignorerar och vägra befatta sig med det som är bra.

Den andra kategorin är som biet, vars främsta kännetecken är att alltid leta efter något sött och trevligt att sitta på. När ett bi finns i ett rum fullt av smuts och det finns en liten bit av något sött i ett hörn, så kommer den att ignorera smuts och det kommer att flyga ivåg och sätta sig på toppen av den söta. Om vi nu ber ber biet att visa oss där soporna är, så kommer det att svara: “Jag vet inte… Jag kan bara tala om för dig var du hittar blommor, godis, honung och socker.” Det vet bara de bra sakerna i livet och är okunnig om allt ont. Detta är den andra kategorin av människor som har ett positivt sätt att tänka och bara ser den goda sidan av saken. De försöker alltid att täcka över det onda för att skydda sina medmänniskor. Människor i den första kategorin försöker alltid att avslöja ondskan och föra upp smutsen till ytan.

När någon kommer till mig och börjar anklaga andra människor och sätter mig i en svår situation, så brukar jag berätta detta för honom. Sedan ber jag honom att besluta om vilken kategori han vill tillhöra, så han kan hitta folk av samma slag att umgås med.

I våra möten med andra människor, så dömer vi varandra så lätt. “Han är si”, “Hon är så”. Vi glömmer allt det andra en människa också är. I varje människa finns det “sopor, toaletter och smuts” men det finns också “blommor, godis, honung och socker”. Kan vi idag bestämma oss för, du och jag, att vara bin. Att inte leta upp det dåliga utan att söka det goda i varandra.

Titta på nedan video och fundera på om det du ser är en smutsig hemlös knarkare eller en pianist av klass.

Mannen som spelar Styx låt ‘Come Sail Away’ heter Donald Glaud. En gång hade han ett välordnat liv, han var gift och jobbade som marinkårssoldat. Han lärde sig spela piano som barn och studerade musik på universitetet. När hans fru dog 1998 så började han ta droger och har varit hemlös till och från de senaste 6-7 åren.