Orthodoxy

G. K. ChestertonLäste G. K. Chestertons humoristiska och intelligenta försvar av den kristna tron och kyrkan i hans bok Orthodoxy. En bok där han granskar tidens argument mot kristendomen och kyrkans dogmer. Han beskriver sin resa från ateist till kristen i denna apologetiska bok, men apologetisk med en underbar engelsk humor, både mot motståndarnas synpunkter och med sina egna förklaringar.

Chesterton blev angelikan då han kom till tro och konverterade senare till katolicismen. Bokens namn alltså har inget att göra med den ortodoxa kyrkan, utan är satt för att undvika att bli placerad i något av de facken. Den innehåller heller inga resonemang som är specifika för nån särskild riktning inom kristenheten utan en tro förankrad i de dogmer som kyrkan i all tider hållit fast vid.

Boken är som sagt mycket humoristisk så till och med den nio kapitlens namn är ganska lustiga för att vara en apologetisk bok:

OrthodoxyInledning med försvar av Allt Annat
Dåren
Tankens självmord
Sagornas etik
Världens flagga
Kristendomens paradoxer
Den eviga revolutionen
Den romantiska ortodoxin
Myndighet och äventyraren

Det är en tunn men tung bok som ger en många skratt och ännu flera djupa tankar om hur människor debatterar och försvarar sina ståndpunkter. En av de bästa och definitivt den roligaste boken om kristen apologetik jag läst.

“Jag känner till män som tror på sig själva mer än Napoleon eller Caesar. Jag vet var lågorna slickar den säkra stjärnans självsäkerhet och framgång. Jag kan leda dig till super-människornas troner. De män som verkligen tror på sig själva bor alla på dårhuset.” (Ur Kalptel 2 – Dåren)