Meraki

St Theresa av AvilaBakgrund – Detta är en liten text som jag blev ombedd att skriva för en kolumn i lokaltidningen.

Meraki är ett Grekiskt ord som jag tycker mycket om. Det finns nog i alla språk ord som är så packade med mening att just detta gör dem svåra att översätta. De är inte svåröversatta för att man inte kan förstå dem utan för att det ofta krävs många ord för att översätta dem, kanske ibland många meningar. Som det Skotska ordet “Tartle” vilket betyder “när du dröjer med att presentera någon för att du har glömt dennes namn”. Visst hade ett sånt ord varit bra att ha? Det tycker i alla fall jag som har svårt att komma ihåg namn.

Meraki är just ett sånt svåröversatt ord som på svenska kanske skulle bli “passionen, kreativiteten eller kärleken man lägger ner på något” eller “att lägga ner sin själ i det man gör”. Det är ett ord som inte bara beskriver själva skapelseakten, utan det kan även betyda den del utav dig som finns kvar i det som du har skapat. Det närmaste vi kommer på svenska är nog ordet “artisteri”, men då har delar av meningen förlorats i översättningen.

Jag förundras över Meraki var jag än stöter på det. Vare sig det är en hembakad cupcake, en vackert renoverad amerikansk bil, ett skönt gitarrsolo eller en välskött trädgårdsdamm. Meraki kolliderar med “jag-bryr-mig-inte” attityder. Meraki tänker inte på att vara effektiv. Meraki bryr sig inte om lönsamhet. Meraki är inte lagom. Meraki kan vara lätt, som när man lagar gorgonzolasås eller svårt som när man skall trösta ett trotsigt och upprört barn. Meraki märks om man tittar efter den.

“Det är endast kärlek som ger något dess värde” sa St. Teresa av Avila och jag tror att hon rör vid kärnan i Meraki där. Att det är kärleken vi lägger ner i det vi gör som förvandlar det ordinära till något extraordinärt. Min Meraki är annorlunda än din, för en människas själ uttrycker det som den har i sig. Hur skulle den kunna uttrycka något annat? Den flödar över av det som den är full av och den dröjer gärna kvar i det den brinner för och älskar. Så håll inte igen. Ge dig hän. Låt din Meraki flöda in i det du tar dig för och låt din kärlek dröja kvar så att vi andra kan få se och förundras över den.

Bry dig. Var ineffektiv. Var olönsam. Låt bli att vara lagom.

Vi är alla skapade av Gud, Merakins store Mästare, och Hans gudomliga Meraki kan anas i allt som finns omkring oss som St. Paulus skriver till församlingen i Rom – “Ända från världens skapelse ses och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur genom de verk som han har skapat.” Så se på liljorna och våga förundras.